fredag den 25. juni 2010

Plettet Rørvagtel, 22.6.2010, Bugtrup, Kolindsund

Super fedt med en halvsjælden fugl på Djursland, det er mit første fund af arten på Djursland, og har kun tidligere hørt den i Østjylland ved Brabrand Sø.



Kolindfuglen går meget tydeligt igennem selv fra et stykke vest for Bugtrup, men høres nok bedst fra den lille omfartsvej, der går fra rundkørslen på den vestlige side af Kolind og så går langs sydsiden af Kolindsund over mod rundkørslen nord for byen. En velfortjent snaps oven i hatten sammen nat som de to Natravne ved Hevring og en gang nattergale, kærsangere, græshoppesangere og årstidens blandede ugleunger.

Natravn, 21.6.2010, Hevring Hede, Djursland

En super fed oplevelse med Natravn på Djursland. Der sad en snurrende han i det nordvestlige område umiddelbart nord for hvor ringvejen svinger skarpt mod højre. Den anden han, som er gengivet på filmene, sad lidt vest for det nordøstlige hjørne lidt før, hvor vejen igen svinger skarpt til højre ned mod selve Hevringlejren. Det blev min art nummer 256 indenfor området af det tidligere Århus Amt, hvorfor jeg hermed ligger hele syv under den førende treenighed.





Karmindompap, 29.5.2010, Blushøj, Elsegårde Strand


For at få set arten i Østjylland besøgte Dina og jeg lokaliteten. Efter få minutter var den noteret og vi kunne nu nyde en pizza med karminen få meter væk inde vi gik en lang tur på stranden. Alle var glade.

tirsdag den 22. juni 2010

Hue-Vandnymfe (Coenagrion armatum), han, 21.6.2010, Tofte Mose, Lille Vildmose

I forbindelse med en moniteringsworkshop i Lille Vildmose fandt jeg en han Hue-Vandnymfe (Coenagrion armatum) i den nordlige del af højmosen øst for Tofte Sø. Mens vi snakkede om monitering af biodiversitet fik jeg skudt et enkelt billede som dokumentation.

Arten er rødlistet, sjælden i Danmark og tidligere kun er kendt fra én bestand i nordøstlige hjørne af Hanvejle i Vejlerne, et enkelt fund i Holmegaards Mose og én bestand i Bastemosen på Bornholm.

søndag den 13. juni 2010

Digiscoping med Canon PowerShot A590 IS

Mange spørger om hvilket kamera jeg bruger til at lave mine små videooptagelser og digiscoping billeder med. Jeg bruger for tiden et Canon PowerShot A590 IS som jeg købte i 2009 lige da modellen var udgået hos Canon. Idag har jeg købt det samme kamera som brugt via Den Blå Avis, da en kollega på arbejde havde kørt mit eget over.

I min søgen efter at blive opdateret på området for har jeg her samlet lidt at de hjemmesider, jeg de sidste par uger jævnligt løb igennem for gode idéer.

Man kan finde gode råd om alt indenfor digiscoping i bl.a. Andy Bright's Forum og Steve’s Forum.

Aktuelle modeller, der af brugere karakteriseres som egnede til digiscoping er følgende i tilfældig rækkefølge:
Panasonic LUMIX FX150
Canon PowerShot S90
Nikon Coolpix P6000 (udgået, kan købes bruget)
Canon PowerShot A590 IS (det er den jeg bruger, udgået, kan købes bruget)
Leica V-Lux 20.

Hjemmesider generelt om digiscoping ses her, her, her, her, her og her.

Omtale af Canon PowerShot S90 ses her og her, mens omtale af forskellige adaptere ses med DCA Adapter og Lensmate S90 Quick-Change Adapter. En billigere hjemmelavet adapter løsning ses her.

Jeg er mest til at lave en adapter, der tillader at kameraet kan sættes ned over zoom-okularet og efterlades, det reducere rystelser fra hånden, når jeg laver videoer. Desuden skal det kunne tages af hurtigt for at refokusere og centrere fuglen for derefter lynhurtigt at kunne monteres igen. Der skal således efter mine behov ikke benyttes store forkromede adaptere på stativer og store beslag m.v. Udstyret skal fylde minimalt og sidde godt fast på okularet.

lørdag den 12. juni 2010

Mariehøneedderkop i Mols Bjerge



Hunnen er omtrent 15 - 20 mm og hannen cirka 10 mm.

Hunnen laver et rørspind ned i jorden og hvor der er et loft over indgangen, så der skabes en slags overdækket udestue på jordoverfladen



Fotograferet den 18. maj 2010 på Molslaboratoriets arealer.