onsdag den 18. august 2010

Silkehejre, 17.8.2010, Norsminde Fjord

Efter Henrik Læssøe havde fundet Silkehejre i Norsminde Fjord gav mit dagsprogram mulighed for et kort besøg i sensommerregnen. Fuglen fouragerede aktivt midt for nordsiden sammen med en Fiskehejre.



fredag den 13. august 2010

Mission Accomplished!

I dagene 5.-8. august 2010 var jeg sammen med Erik Dylmer, Simon Waagner og Lars Iversen på Bornholm for at eftersøge arter. Vi havde target på græshopper og guldsmede, men kiggede med et generelt bredt artsfokus. Eksempelvis brugte vi de fleste aftener på at lytte og lyse flagermus, hvor vores optagelser med ultralydsdetektor dog skal først analyseres før vi kan være sikre på bestemmelserne. Personligt havde jeg målet at se Latterfrø (kendes kun fra Bornholm), Blåvinget Ørkengræshoppe (kendes kun fra Bornholm), Lille Kobbervandnymfe (kendes fra to lokaliteter på Bornholm og én lokalitet i Nordsjælland) og så krydre det hele med lidt store måger.

Første dag lokaliserede vi mine tre ønskede arter uden de helt store problemer og fik dem oven i købet fotograferet, hvorefter der resten af turen var lagt op til kreativitet og fri improvisation. På 2. dagen startede vi i Sorte Gryde ved Helligdommen for at se Grotteedderkop, hvorefter vi besøgte Hammeren for at se Baltisk Sildemåge. Efterhånden som dagen gik, blev vejret bedre og vi følte os i topform.

Hen på eftermiddagen besøgte vi Hammershus, hvor vi langsomt og afslappet tjekkede diverse dyr på engen syd for borgruinen. På et tidspunkt kaldte Simon fordi han havde fundet Soldatertæger, der i Danmark kun findes på Bornholm. Vi var alle på vej derover, men på afstand fik jeg øje på en grøn løvgræshoppe i toppen af den samme tidsel som tægerne åbenbart sad i og råbte STOP. Simon var på vej derhen og selv på afstand kunne jeg se der var tale om en ny art for Danmark. Hurtigt fiskede jeg et glas frem fra tasken og lukkede det sammen om græshoppen, hvorefter der blev råbt høj og jublet. Hermed var det blot tilbage at få dokumenteret, at det netop var en hun Phaneroptera falcata og ikke en nærtstående art. Efter fotografering blev den sluppet ud på samme sted. Vi har valgt at give den det danske navn Seglgræshoppe. En meget uventet art, som heldigvis kunne bestemmes nærmest øjeblikkeligt. Der kommer en artikel om fundet i Entomologiske Meddelelser eller Flora og Fauna, hvorfor vi ikke vil løfte sløret yderligere.

Resten af turen var præget af overskyet vejr og indimellem lidt byger, men i de lysere perioder fortsatte vi eftersøgningen på diverse andre lokaliteter. På vej til færgen med Simon lørdag middag havde vi lige tyve minutter til at kigge forbi Pyritsøen ved Sorthat. Mens jeg snakkede med RSN i telefon trådte jeg en høsommerful op. Heldigvis var nettet i hånden og dyret kunne således fanges og bestemmes til hun Orange Høsommerfugl, hvorefter den blev sluppe fri igen.

Den sidste aften kiggede vi måger på Nexø Havn i støvregn, hvilket gav 2 juvenile og 4 ældre Kaspiske Måger og én gammel Middelhavssølvmåge. Fire af de Kaspiske Måger er dokumenteret og kan ses her, her, her og her.

Lille Kobbervandnymfe (Lestes virens), hun, 5.8.2010, Bastemosen, Bornholm

Lille Kobbervandnymfe (Lestes virens), han, 5.8.2010, Bastemosen, Bornholm



Latterfrø (Pelophylax ridibundus), 5.8.2010, Safirsøen, Bornholm, en brun variant



Latterfrø (Pelophylax ridibundus), 5.8.2010, Safirsøen, Bornholm, en grøn variant



Seglgræshoppe (Phaneroptera falcata), hun, 6.8.2010, Slotslyngen, Hammershus, Bornholm, sådan kan en ny art for landet se ud...


Blåvinget ørkengræshoppe (Oedipoda caerulescens), han, 5.8.2010, Raghammer Odde, Bornholm


Det hvide W (Satyrium w-album), 6.8.2010, Hammeren, Bornholm



Grotteedderkop (Meta menardi), 6.8.2010, Sorte Gryde, Helligdommen, Bornholm


Mose-Lungemos (Marchantia polymorpha), 7.8.2010, Dueodde, Bornholm


Liden Ulvefod (Lycopodiella inundata), 7.8.2010, Dueodde, Bornholm

mandag den 9. august 2010

Seglgræshoppe - en ny art for Danmark

Der kommer snart en mindre tekst om fundet af Seglgræshoppen (Phaneroptera falcata), men indtil da kan man læse lidt og se flere billeder under nyheder hos NatureEyes.