Sidst på eftermiddagen den 3. november 2019 besøgte jeg Glatved Strand. Her hørte jeg et kald, jeg ikke kunne placere og som jeg ikke erindre tidligere at havde hørt. Da vi var midt i en østenvindsperiode sidst på efteråret kunne jeg hurtigt fantasere om en eller anden helt ufattelig sjælden fugl jeg ikke kendte kaldet på. Der opstod derfor en snært af skuffelse, da jeg ret hurtigt så en rødhals hoppe frem fra busken, hvor lyden kom fra. Da det var en speciel variant af kaldet, valgte jeg at dokumentere det blot for at andre havde mulighed for at høre hvor afvigende det rent faktisk var. Bemærk således, at på en af optagelserne høres en rødhals, der kalder helt normalt, mens den anden kalder med et stærkt afvigende kald.
mandag den 4. november 2019
onsdag den 30. oktober 2019
Krognæb ved Gjerrild 30. oktober 2019
Med de mange melding om trækkende krognæb flere steder i landet, var forventninger stor til at Gjerrild også skulle markere sig. Derfor havde jeg aftalt at mødes med Mogens Stoustrup Jensen og Klaus Sørensen for at prøve lykken. Senere stødte Hans Henrik Bay også til. Sammen sørgede vi for, at det blev en helt igennem flot dag ved Gjerrild med først en gulirisk, det fløj øst for efter lidt tid at komme retur og lande i den nærmeste have. Her blev den resten af dagen og kunne ind imellem høres og ses. Dagen bød også på de lækreste indtrækkende pibesvaner, en mosehornugle og kl. 13.05 fik Klaus øje på to store finker, der kom flyvende vest for os, hvor de satte sig i toppen af en Bjergfyr omtrent 350 meter vest for os. Hermed blev Krognæb min art nummer 299 i Østjylland. De sad i fyrretræet nogle minutter inden den fløj ned og forsvandt. Vi nåede heldigvis, at tage nogle billeder inden de fløj, dog på stor afstand. Vi gik hurtigt hen til stedet, hvor vi pludselig hørte én fugl kalde én gang. Optagelsen er fanget med en mikrofon jeg har siddende på min jakken og som er forbundet til en optager, der kører hele tiden. Den er tiltænkt netop de situationer, hvor en fugl kun kalder én gang, så jeg stadig kan være heldig at få dokumentation. Efter yderligere lidt venten fløj begge krognæb op og forsvandt ind igennem sommerhusområdet mod sydøst, hvor de måske gik ned igen, men lige såvel kunne være trukket videre. De kunne ikke genfindes.
Krognæb, 2K+ han og 1K/hun, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Krognæb, 2K+ han og 1K/hun, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Krognæb, 2K+ han, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Krognæb, 2K+ han, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Krognæb, 2K+ han, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Gulirisk, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Gulirisk, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Mosehornugle, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Mosehornugle, 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Fem Sangsvaner og seks Pibesvaner (nederst), 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
Fem Sangsvaner og seks Pibesvaner (nederst), 30. oktober 2019, Gjerrild Nordstrand |
onsdag den 16. oktober 2019
Siberian Chiffchaff (Phylloscopus (collybita) tristis), 15 october 2019, Hassensør, Ebeltoft
Blev fundet på det karakteristiske og gennemtrængende kald og hørt adskille gange, hvor den kun benyttede det såkaldte kyllingekald. Set i et par minutter inden den fløj videre. Overvejende lys grå og meget anderledes end alle de andre gransangere, der sås idag. Efter bedste overbevisning en tristis-type.
lørdag den 10. august 2019
lørdag den 3. august 2019
mandag den 17. juni 2019
torsdag den 23. maj 2019
tirsdag den 14. maj 2019
Black-crowned Night-heron (Nycticorax nycticorax), 3cy, 11 May 2019, Georgsminde, Djursland
Skrevet af John Mortensen:
”Fuglen er fløjet” lød meldingen jeg modtog i dag. Det var startskuddet til at jeg måtte offentliggøre en nyhed jeg har brændt inde med et stykke tid.
Når jeg fotograferer fugle, så er det med digiscoping. Når jeg har billederne på mobilen, sætter jeg en ære i at få dem delt straks, så andre birdere evt. kan få glæde af observationen. Da jeg fik disse billeder af nathejre, kløede det i fingrene for at lægge dem op her i gruppen, men grundejeren som meget venligt havde givet mig adgang til hans baghave, ønskede ikke at blive invaderet at 100 birdere, så vi aftalte at jeg først offentliggjorde billederne når fuglen ikke mere var på lokaliteten. Derfor kommer min beretning først nu:
Lørdag d. 11 maj så jeg på nettet et billede taget med et vildtkamera. Det lignede en nathejre, men var et utydeligt sort/hvidt billede taget om natten. Mens diskussionen kørte på Facebook, om hvorvidt det var en nathejre eller en dværghejre, gik jeg på krak, og efter et par minutter havde jeg fundet den sandsynlige adresse, ca 20 km fra hvor jeg bor. Jeg startede bilen og da jeg ankom sad jeg lidt i bilen og kiggede. Jeg henvendte mig til føreren af en bil som skulle til at forlade adressen, og han bekræftede at jeg var kørt rigtigt, og præsenterede mig for grundejeren. Han var interesseret i at finde ud af hvilken fugl det drejede sig om, og jeg fik lov til at gå med om i baghaven til et vandhul. Lige da vi kom, lettede det jeg formodede var en nathejre, inden jeg kunne nå at få et billede. Jeg ventede 30-40 min. og lige da jeg havde besluttet at køre hjem, så jeg dens skygge på jorden, lige ved siden af teleskopet, den var tilbage!
Den satte sig i den anden ende af vandhullet, delvis dækket af grene. Jeg fik en del billeder af en delvis gemt nathejre. Et næb, en hale, og en masse grene. Forsigtigt flyttede jeg mig lidt, og det lykkedes at få nogle brugbare billeder.
Grundejeren var ikke interesseret i at få besøg af 100 birdere, så vi aftalte at jeg ikke skulle offentliggøre fundet før den var fortrukket. Jeg fik lov til at invitere Kent Olsen, og da han ankom fik vi set fuglen rigtig godt i længere tid. Det er jo nemmere at tilkalde SU, end at lave en beskrivelse. :-) Føler mig overbevist om, at SU godkender fundet.
En fed eftermiddag, og tak til en interesseret grundejer som gav os adgang til sin private have med vandhul.
PS. Det er altså svært at sidde inde med sådanne billeder, og ikke må dele oplevelsen. Men her er de så endelig.
Se også Kents beskrivelse som kommer på hans blog, formodentlig inden længe
Abonner på:
Opslag (Atom)