lørdag den 23. maj 2015

En herlig morgenobs ved Gjerrild Nordstrand

Dagens morgen ved Gjerrild Nordstrand overraskede flere gange. Vinden var svag fra vest til starte, men tog ret hurtigt i løbet af morgenen til, så den blev hård. Det var ikke lige opskriften på den store succes, men ikke desto mindre trak en 2K Steppehøg ud kl. 07.01. Den forlod land ved den lille hytte på klinten lige nord for Gjerrild Fyr og fortsatte målrettet mord nord og tabe hurtigt højde, så den forsatte lavt over havet. Alene flugten var meget distinkt, meget energisk og fuld af power, kroppen meget slank med relativt lang hale og fyldigt hoved, således meget tyndmavet som en Steppehøg. Vinger ret brede over armen, mens hånden spidsede meget til. Inden den forlod land sås at det var en 2K fugl med juvenil underside og lys halskrave indrammet af mørk boa, men kort efter den havde sluppet kysten passerede den kraftigt modlys, hvorved kun JIZZ kunne erkendes, flugt og form fik mig til at tænke hun. Til sidste lykkedes det at tage videoen herunder.



Men det skulle ikke stoppe her for allerede kl. 07.31 sås en ældre han Blå Kærhøg og lidt senere en 2K han Blå Kærhøg foruden tre Rørhøge og fem Tårnfalke, så der var tydeligvis gang i noget træk ud over det sædvanlige. Det skal siges at vi ikke er forkælet med kærhøge og da slet ikke sidst i maj, hvorfor jeg var godt tilfreds. For at følge med i vores iagttagelser af trækfugle ved Gjerrild kan man tjekke ind her.



Småfuglene var som typisk i hård vind fra vest sidst i maj meget fåtallige, hvorfor jeg gik op på vejen ved Gjerrild Fyr for at se om der trak Lærkefalke lavt uden jeg så dem eller om der rastede kærhøge i engene. Det sidste gjorde sig gældende for begge de blå fouragerede over markerne mellem fyret og Gjerrild Klint. Men jeg stod der, tjekkede jeg ofte himlen mod syd og efter enkelte Musvåger havde været på trækforsøg sås pludselig en Lille Skrigeørn over Marshøj.

Den Lille Skrigeørn blev bestemt ganske hurtigt, da tegninger på over- og undersiden var tydelige i medlys. Der sås hvide håndrodsfelter og lyse brune dækfjer, der således var lysere end svingfjer. Fuglens størrelse vurderes til at være godt og vel som en Hvepsevåge eller Rød Glente og den kredseden hele tiden med flad arm og hængende hånd. En helt igennem klassisk Lille Skrigeørn og dragten passede fint med en 2K uden fældning og med relativt smalle vinger og hånd. Det er uofficielt min fjerde Lille Skrigeørn på Djursland om end den 3. blev forkastet af SU, da vi så den alt alt for dårligt. Officielt er det således min 3. fugl, mens jeg har set to Store Skrigeørne på Djursland. Dagens fugl kredsede hele tiden og kom længere og længere mod øst og efter lidt tid fik jeg videokameraet frem og sat det på teleskopet, men i det samme kom fyrpasseren ud. Og de fuglekiggere, der har mødt ham, vil vide, at så er det bedst at forsvinde. Jeg flyttede derfor lidt længere ned ad vejen og her lykkedes det efter lidt tid at finde fuglen igen, hvor den fortsat kredsede om end nu meget længere mod øst, vel et godt stykke øst for Gjerrild Klint, men tæt på kysten. Her lykkedes det desværre ikke at få den i søgeren på videokameraet inden den begyndte at glide væk og til sidst forsvandt i retning øst-sydøst.

Det var således en virkelig god dag ved Gjerrild, der overraskede på flere punkter. Herunder ses en video af en Skovpiber jeg trådte op fra en mark ved gården lige syd for obsposten. Desuden er Kornværling ganske taltig ynglefugl i området mellem Gjerrild og Fornæs, og de præger i den grad stemningen på en god måde på vores mange forårsdage.


Ingen kommentarer: