onsdag den 18. november 2020

Gråsejler (Apus pallidus), 17. november 2020, Risskov, Aarhus

Den 17. november 2020 blev endnu en vild dag i Østjylland, da Hjalte Kjærby kl. 12.14 meldte en ubestemt sejler trækkende sydvest over krydset Grenåvej og Ådalsvej i Risskov. Morten DD Hansen, Emil Skovgaard Brandtoft og jeg mødtes straks på p-pladsen ude foran Naturhistorisk Museum i et naivt håb om, at den kunne komme den vej. Hurtigt tog vi en kontrabeslutning, da jeg forslog, at det ikke kunne udelukkes, at den ville raste nord for Riis Skov i læ for den sydvestlige vind. Derfor kørte Emil og jeg straks derop. Vi flakkede lidt rundt i området og gjorde korte stop i bilen og scannede med kikkerterne. Ved det tidligere psykiatrisk hospital i Risskov ser jeg i under et sekund hvad jeg vurderer til at være en sejler glide ind bag en bygning, derfor kører vi hurtigt frem til det næste sted med udsyn ind over området og rigtig nok kommer en sejler frem og kredser over villakvarteret. Efter lidt zigzag igennem gaderne ender vi nærmest under sejleren og kan nu for alvor begynde at tage billeder i det grå og disede vejr. Tæt på de værste betingelser for at skelne Gråsejler fra Mursejler. Vi gør dog forsøget og sejleren spiller med. Morten når at ankomme og sammen ser vi i håndkikkerter en sejler, der selv mod den grå tunge himmel fremstår brun på oversiden. Billederne er dog tvetydige. Den ser ret mørk ud, men jeg er selv overrasket over, hvor stornæbbet den fremstår på billederne, og jeg synes JIZZ i flugten passer på Gråsejler, så jeg melder den straks ud på Bird Alarm som Gråsejler med tvivl om bestemmelsen. Frem til kl. 13.20 fouragerer den lavt over området og den kommer nogle gange ganske tæt forbi. Henrik Hald Nørgaard ankommer som den første og dernæst Mogens Stoustrup Jensen. De er de eneste andre, der når at ankomme og se fuglen inden den til sidst ikke kommer tilbage. Selvom flere ankommer og hurtigt spreder sig ud i området, så genfindes den ikke. At den trækker væk skyldes nok, at der komme støvregn ind fra sydvest.

Artsbestemmelsen blev lidt af en omgang frem og tilbage. Jeg var overbevist om, at det var en Gråsejler, men tvivlen sneg sig ind, da kommentatorer på Facebook og i Messenger tænkte Mursejler. Til sidst kiggede jeg billeder igennem på kameraets skærm og det fik mig selv overbevist om, at det måtte være en sen Mursejler og derfor sendte jeg en dementi ud på Bird Alarm. Hjemme sent om aftenen fik jeg dog tid til at se billeder på computeren og nu var det igen en Gråsejler. Derfor sendte jeg billeder til Hans Larsson for at få han vurdering, da han i den grad har flyttet hjørneflagene for bestemmelse af de to arter. Hans har været så venlig og lave en collage, hvor han fremhæver de karakterer, der er afgørende for bestemmelsen til Gråsejler. Samtidig har han sendt to andre collager med, der på pædagogisk vis illustrerer begge arter, idet de i Sverige for nogle uger siden havde en Mursejler og en Gråsejler, der fouragered sammen. Da jeg fik åbnet min mail, havde jeg også modtaget en grundig kommentar fra Thomas W. Johansen, hvor han ligeledes fremhæver, hvorfor det er en Gråsejler vurderet alene ud fra de billeder jeg havde vedhæftet mine meldinger i Bird Alarm.

Tusind tak til Hjalte for fundet og for prompte udmelding og til Hans og Thomas for deres stor viden på artskomplekset og kølige overblik.

 
Gråsejler (Apus pallidus), 17. november 2020, Risskov, Aarhus. Foto: Kent Olsen. Collage: Hans Larsson.
Collage: Hans Larsson.
Collage: Hans Larsson.

 

Ingen kommentarer: