mandag den 20. september 2010

Hvid Pelikan kommer fra Holland

Den Hollandske fugl kan ses svømmende her og flyvende her.

Fuglen blev sidst set den 14. september i Holland, men blev siden genfundet 700 km mod nordøst den 19. september på Læsø. Det er ikke underligt, at den sov det meste af dagen i går. Ved at klikke på billederne på Dutch Birding forstørres de, hvorved det er muligt sammenligne distinkte detaljer. På venstre siden af næbbet ses et gammelt ar nederst i næbposen foruden andre karakteristiske tegninger går igen på begge fund. Højre side rummer ligeledes formodede individkarakteristiske næbtegninger som sådan, men et billeder af højre side fra Holland er ikke fundet. Fjerdragten rummer også konkrete ”fingeraftryk”, da der hos begge fund ses en enkelt hvid stor hånddækfjer i højre vinge foruden mindre detaljer i vingebagkant og store underarmsdækkere er fuldstændigt identisk. Det er udenfor enhver tvivl at det drejer sig om samme fugl set i de to lande.

At den på få dage flyver fra Holland til det østligste af Læsø, hvor den udviser relativt store flugtafstande, kan være med til at understøtte en A-kategorisering.



Sådan er den ud fra Syrodde, hvor jeg startede morgenobsen ved havet
Flyvende sammen med en fiskehejre
Bemærk at den har fravning efter oxiderede jernforbindelser på brystet, hvilket iflg. BWP typisk ses hos fuglene i deres normale yngleområder. Den er formentlig ikke sandsynligt, at den har fået en sådan misfarvning i fangenskab, hvorfor den i det mindste har været fritflyvende igennem længere tid. Det kan ikke udelukkes en den har fået en sådan farvning i Nordvesteuropa efter den har forladt fangenskab. Men farvningen, flugtafstand, dragtens ubeskadigede udseende kan alt sammen understøtte en spontan forekomst

Bemærk at en enkelt af de store hånddækkere i højre vinge er hvid og i kontrast til de øvrige sorte fjer
Bemærk de meget intakte svingfjer uden mistænkelige beskadigelser
Alle store hånddækkere i venstre vinge er sorte, mens en enkelt hvid dækker ses i højre vinge
Der ses et svagt lyserødt skær flere steder i fjerdragten og intakte lange issefjer som indikerer at det er en adult
Den imponerende fugl er netop blevet vækket
Bemærk de flotte ubeskadigede vinger







Ingen kommentarer: