torsdag den 24. februar 2011

Nordlige Norge: 22.2.2011

En blæsende dag, hvor alle mand besøgte øen Vega. Vi tog den lille færge fra Brønnøysund kl. 08.30 til Rørøy på den østlige side af Vega og i sundet på overfarten sås mange Topskarver, Tejster, en Lomvie, en Gråstrubet Lappedykker og 12 Sjaggere. Lige efter ankomst tog vi en taxa til Kirkøy på nordkysten, da de lokale beskrev det som stedet med flest måger. Vores ønske om at se Hvidvinget Måger eller andet godt fra det koldere nord blev dog ikke rigtig indfriet, så i stedet gik vi stille og roligt de 5,5 km tilbage til Gladstad for at spise frokost på det lokale værtshus. På vejen tangerede vi et vandløb, der havde enkelte isfri stræk, hvor en Gærdesmutte og to Vandstære sås. Samtidig fløj en flok på omkring 230 Silkehaler rundt og åd bær fra de krybende Enebærbuske. I løbet af dagen sås overraskende mange Silkehaler i mindre flokke rundt omkring på øen. Det marginalt mildere klima på Vega i forhold til på fastlandet har måske gjort det til et foretrukket overvintringssted om end der ikke syntes at være det store udvalg af bær og frugter.

Efter frokost luskede vi videre i de lokale haver, hvor Kvækerfinke, Bogfinke og Stor Flagspætte sås. De mange flokke med Nordlig Gråsisken fløj meget rundt, så det var svært at eftersøge Hvidsisken. Der løb en bæk igennem Gladstad, hvor et isfrit stræk husede dagens tredje Vandstær. Til sidst gik vi de sidste 5 km ned til færgen i Rørøy, hvor færgeafgangen var sat til kl. 16.05. De første ved havnen så en Odder på få meters afstand, men da Rasmus og jeg nåede frem var den væk. Kort efter så vi dog en Odder sidde på et lavt klippeskær længere ude i sundet, hvor den igennem kameraets Live View funktion på fuld zoom sås æde en fisk. På sejlturen hjem til Brønnøysund sås Sortgrå Ryler i det flotteste lave sollys.

Om aftenen spiste vi på den lokale pub og så FCK få forventelige tæv af Chelsea.

Overvejende Topskarver med enkelte Storskarver hist og her.

Nordlig Gråsisken.

Silkehale.

Udsnit af en flok Silkehaler på omtrent 230 fugle.

Vandstær er nationalfuglen i Norge.

De to første Vandstære fløj meget rundt.

En Stor Flagspætte var længe ventet.

Der sås mange Havørne på turen.

Sejlturen hjem om aftenen var kold og smuk.

Bjergene nord for Brønnøysund.

Nordlige Norge: 21.2.2011

Dagen gik med at skrive bånd ud fra tællingen i går og forberede data til det videre GIS arbejde. Fordelingerne af havfugle ud for kysten ser rigtig gode ud, så de modellerede udbredelser og antal skal nok blive rigtig spændende og repræsentative. Vores pilot havde 25 års bryllupsdag, så i fravær af hans hustru trådte vi til og arrangere en hyggelig aften. Det blev til lækker aftensmad og senere chokoladekage med fyrværkeri inden vi endnu engang gik i seng overmætte.

En gammel Duehøg hun sad flere morgener på den anden side af sundet ud for vores værelse.

Der var pyntet op til aftensmad og vores pilot var som altid glad.

og så var der chokoladekage til dessert...

søndag den 20. februar 2011

Nordlige Norge: 20.2.2011

Det var perfekt vejr i den sydlige region, men nattens sne skulle først fjernes fra banen inden vi kunne forlade lufthavnen. Heldigvis skulle en helikopter af sted om formiddagen så da vi ankom, var rydningsarbejdet langt fremme. Det blev dog en lidt kort tælling om end forholdende som sagt var gode og fuglene lige så. Som forventet var der fine forekomster af dykænder som Ederfugl, Havlit og Toppet Skallesluger omkring skærene, mens alkefugle sås længer ude på havet. Hyppigst var Lomvie, men et par små flokke af Søkonger sås også. Lidt Rødstrubet Lommer sås hist og her foruden enkelte Gråstrubet Lappedykkere. Flere af de vestligste øer have Sortgrå Ryler på skærene og indtil flere Havørne, så dagens total nok ligger over 50 ørne. I dag fik jeg også set Kongeederfugle med 2 hanner og 3 hunner i flok. To nye vadefugle sås med en Strandskade og enkelte Storspover, hvilket blot understreger det generelt milde vinterklima her i det kystnære Vestnorge, hvor Golfstrømmen strækker sig tæt ind mod land.

Om morgenen var der den smukkeste stemning med den nyfaldne sne i tykke puder på grene og klipper. En Duehøg tilbragte de første lyse timer siddende på en mast på den anden side af sundet ud for vores værelse alt imens solen skinnede på Vegas snedækkede tinder og flere Havørne flyttede rundt mellem bjergene og kysten.

Rasmus tjekker som det første vejrmeldingerne for kysten. Kan vi flyve?

Snerydningen er igang i lufthavnen.

Vi er netop kommet i luften og OY-BSE er i holding position.

Vores Trimble GPS kontrolleres jævnligt under flyvning for at sikre intakte datafiler.

Vores track bliver igennem dagen længere og længere.

Lave skyer med nedbør hænger over yderkysten. 

Øst for Brønnøysund.

Solens sidste stråler når bjergene på Vega samtidig med vi lægger an til landing.

Sekunder før vi lander i Brønnøysund. 

Nordlige Norge: 19.2.2011

Vejrudsigten havde meldt nedbør for store dele af kysten, så i stedet for at flyve fik vi klargjort data fra tællingen i går. Op igennem dagen tog nedbøren til og om aftenen blev Brønnøysund indhyllet i Julestemning med store fnug fra en vindstille himmel. Vi har det hyggeligt på Rødligården, hvor vi nu er seks mand. Vi skiftes til at lave mad og der er næste gået konkurrence i frembringelserne. Over desserten i dag festede vi eksempelvis i mængder af is, vafler og hjemmelavet brombærsyltetøj.

Vafler med is og hjemmelavet brombærsyltetøj.

så kører det...

Aftenstemning fra havnen i Brønnøysund.

Brønnøysund i snevejr.

Vi bor på Rødligården Zoveri.

Sundet ud for vores værelse.

Vi overvejer om der bliver behov for at ryde sne inden vi kan flyve imorgen?

Nordlige Norge: 18.2.2011

Vejret var godt i både det nordligste og sydligste af tælleområdet, hvorfor de to fly om morgenen skulle flyve hver sin vej. Jeg skulle styre det sydgående togt, hvor hele Trondheim Fjorden skulle tælles. Mens vi tankede flyene i lufthavnen fløj en Skærpiber kaldende ind over, hvilket blev art nummer 39 set i og omkring Brønnøysund.

Dagens tælling tilføjede naturligvis en del andre arter til turens overordnede liste, men antalsmæssigt svarede tællingen i Trondheim Fjorden eller ved Bodø ikke helt til forventningerne. Det bliver dog spændende, når vi i den næste periode kommer til at arbejde længere ude i skærgården og over egentligt hav, hvor forventningerne til lokalt tættere forekomster af specielt dykænder er store.

Bedste oplevelser ud over de uovertrufne scener med sneklædte bjerge, dybtskårne fjorde og mørke skove var enkelte Marsvin, en flok Store Skalleslugere, to Kongeørne, hvor den ene fløj kredsende ind under flyet så jeg kunne se oversiden på nært hold. Det andet fly så Elg, Ren, Islom og Kongeederfugl. Ellers sås som nye arter Ederfugl, Fløjlsand, Havlit. Listen for Brønnøysund tæller 39 arter, mens den totale liste for turen tæller 50 arter.

Vores fly er de første i den nye hangar og vi har plads nok...

Klar til afgang.

Starling Air pejler ind efter Torghatten.

Syd for Brønnøysund.

Nord for Trondheimsfjorden.

Syd for Brønnøysund.

Syd for Brønnøysund.

Syd for Brønnøysund.

Leif Petersen tjekker baneforhold i Brønnøysund efter dagens tælling.

Bunden af flere fjordarme var frosne

lørdag den 19. februar 2011

Nordlige Norge: 17.2.2011

Vores andet fly skulle ankomme i dag sidst på eftermiddagen, så vi i den kommende tid kan flyve en slags mandskabsmæssig happy hour med double up. Når det stabile vejr endelig kommer, skulle vi således kunne arbejde med to fly i luften på samme tid og derved dække et større område på kortere tid. Det er en absolut nødvendig strategi i betragtning af at området ligger i et decideret vindbælte, hvor der kan være langt mellem egnede flyvedage.

Efter en god arbejdsdag på computeren skulle der frisk luft til så gik jeg en tur ud øst for Brønnøysund og endte med at går en tur hele vejen rundt om flyvepladsen til langt efter solnedgang. Der var virkelig mange fodspor i sneen fra Rådyr, Elg og Skovhare, men det lykkedes ikke at se nogle af de tre arter. Derimod fandt jeg to nye fugle til den stadigt stigende liste med Sortmejse og Fyrremejse, så vi nu er vi på 38 arter.

Jeg havde tre lag merinould, en fiberjakke og en skaljakke på for at holde varmen, mens disse to dyr gik rundt som var det en lun forårsdag. Det var -7 grader, som pga. vinden føltes som -18 grader.

Sortmejse blev tilføjet listen kort før en Fyrremejse hørtes inde fra haverne.

Musvit er almindelig.

Nordlig Gråsisken.

Det der ligner et narkokartel er blot kolleger sammen med de to fly i hangar. 

Udsigt øst for lufthavnen.

Øst for lufhavnen.

Øst for lufthavnen.

fredag den 18. februar 2011

Northwestern Redpoll?

This dark redpoll was seen at a feeder in Brønnøysund in northern Norway on February 15-16, 2011. It was so very different from the other redpolls in the area with its dark patterned brownish plumage which had us consider whether it could be a Nordthwestern Redpoll (Carduelis rostrata)?

Other photos of the same indivdual are here, here and here at Aarhusbirder. Any comments to the identification are more than welcome at this post or directly at kent_olsen@hotmail.com.

It was not seen associating the other redpolls in the area and feed by itself. Several hundred Mealy Redpolls were scrutinized in search of Arctic Redpoll and none came even close to this one with respect to plumage pattern.

Upperparts are rather brown than grey and heavily streaked. Flank streaking bold but diffuse. Undertail-coverts heavily streaked.

No pink tones on the rump.

Upperparts are rather brown than grey and heavily streaked.

Lacks pink or red on breast.

Strong bill with what appears to be a slightly convex upper culmen.