Klaus Malling Olsen skrev:
Tak for den tilsendte kærhøg, der jo ikke er helt let, da vinklen gør, at nogle detaljer ikke ses. Dog vover jeg at kalde den for 2K Steppehøg på baggrund af:
1: Formen. Kroppen er klart bredere end den nærmest Twiggy-agtigt tynde man ser hos Hedehøg. Dette sammen med ret korte vinger med smal, spids hånd giver ofte Steppehøgen et udseende ala en falk (hvor blå Kærhøg er mere spurvehøgeagtig) - et indtryk man får af billederne her.
2: ensartet lysorange kropsunderside. Hedehøg kan principielt se sådan ud, men langt de fleste har i maj skiftet hoved og en del af kropsfjerene, hvor Steppehøg fælder langsommere, og højst har fældet mindre partier i hovedet. Dette leder til...
3: fuglen mangler mørk boa, men erfaringerne fra de senere år fra f.eks. Skagen har vist os, at en lille andel (10-15 %) af 2K´erne har udskiftet boaen med nye, lysere fjer. Derved kan den lyse halskrave forsvinde, da dens bageste afgrænsning mangler, men som regel ser man alligevel at der er en lysere ring, der blot ikke står så tydeligt frem.
4: Håndfladens tegning på undersiden. Den er helt typisk for Steppehøg med manglende mørk bagkant på hånden og i fingerspidserne. Hedehøg har mørke brede fingerspidser og bagkant på hånden, men jeg har set en del slidte forårsfugle, hvor dette var langt mindre fremherskende. Desuden er tværbåndingen på håndfladen koncentreret til omkring midterdelen, hvilket ofte efterlader et bredere lyst parti rundt om knoen (Forsman´s boomerang). Vigtigere er det, at man ser et bredt mørkt komma ala Børringevåge (Red: Mallings komma). Det er en god steppehøgekarakter, der er mindst lige så god som boomerangen. Hedehøg med et lignende komma har det typisk smallere og mere "camoufleret" af bånding af lignende bredde tættere på hånddækfjerene, samt ofte mørke pletter bag kommaet; Steppehøg har typisk utegnede partier her.
Jeg fornemmer også, at håndens bagkant virker "indsuget" imod bredere arm, hvilket er en god Steppehøgekarakter. Hedehøg har mere jævnt bred arm og hånd, og sidstnævnte er klart længere end hos Steppehøg. Så jeg vurderer din fugl til 2K Steppehøg - en af herligt mange i dette forår.
Her er andre 2K han Steppehøge fra Finland i maj, Danmark i Maj og Danmark i maj (særligt sidstnævnte ligner meget godt den fugl jeg så) med varierende grad af fremskreden fældning, men fuglen fra Friland kan også sammenlignes med den her 2K han Hedehøg fra Møn, hvor forskellen er slående. Bemærk særligt de brede sorte spidser på de længste håndsvingfjer hos fuglen fra Møn, men også den ret veldefinerede sorte bagkant selv på det inderste af hånden. Nogle gange kan den karakter dog forvirre, da særligt afblegede fugle om foråret kan mangle en sådan distinkte mørke bagkant som det eksempelvis ses hos den her 2K fra Bødkermosen på Møn, hvor håndsvingfjerenes mørke spidser heldigvis ser mere typiske ud for Hedehøg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar