fredag den 14. juni 2013

Drosselrørsanger i Stubbe Sø på Djursland

Tirsdag den 11. juni fandt Gert Østerby fra Brønshøj en Drosselrørsanger fra det nye fugletårn i østenden af Stubbe Sø. Da det efterhånden var længe siden jeg sidste har set og hørt arten, var jeg dagen efter straks klar på en aftentur. Carsten Olsen fra Grenå var tidligere på dagen så venlig at ringe for at meddele, at sangeren var på plads blot 15 meter syd for tårnet og mens vi snakkede sammen kunne jeg høre den igennem telefonen. Mens Dina var til klassefest, havde jeg onsdag aften den 12. juni tid til en time i tårnet, hvor jeg kunne optage sangen og tage lidt billeder inden regnen for alvor tog til.

Drosselrørsanger er bare en vildt imponerende art med en vildt imponerende og særlig kraftfuld sang. Det var i øvrigt 3. gang jeg så arten i Østjylland, hvor de to tidligere fund begge er fra Brabrand Sø.






Optagelser af et par Flodsangere fra Jylland

Den seneste uge har jeg optaget to forskellige Flodsangere, der som det fremgår af optagelserne synger ret forskelligt. I weekenden havde jeg lørdag aften den 8. juni mulighed for at stå under det træ, hvor Flodsangeren ved Veggerslev sad og sang, mens jeg i går den 13. juni holdt en pause ved Klosterkær, hvor en anden Flodsanger sidder lige ved siden af vejen. Jeg var netop kørt ud til området syd for Salten Langsø for at optage Gulspurve, men regnvejret forhindrede arbejdet, hvorfor jeg med nedrullet vindue kunne sidde og arbejde med den bærbare i bilen samtidig med sangen fra Flodsangeren hørte klart og tydeligt ind ad vinduet. God morgenstemning.

onsdag den 12. juni 2013

Det er magisk at lave feltarbejde i Lille Vildmose

I dagene 5.-6. juni udførte jeg feltarbejde i Lille Vildmose, hvor 25 transekter blev gennemgået med henblik på at registrere guldsmede, vandnymfer, dagsommerfugle og køllesværmere. Arbejdet foregik inden for de hegnede områder i Høstemark Skov, Tofte Skov og Tofte Mose, hvor der normalt er lukke for offentligheden og hvor arealerne alene drives med henblik på at sikre så højt naturindhold som muligt.

Det var et par magiske dage, hvor jeg var omgivet af sjældne planter, ældgamle løvtræer og mængder af insekter og gode fugle. Nedenfor er vist lidt stemningsbilleder fra dagene.

Græshoppesanger, 6.6.2013, Tofte Mose. På et af transekterne trådte jeg en Græshoppesanger op tre gange inden den til sidst satte sig i en lille klynge med træer, hvor den i nogle sekundter kunne ses siddende frit fremme tids nok til at kameraet nåede at fokusere.

Græshoppesanger, 6.6.2013, Tofte Mose.

Trane, 5.6.2013, Lille Vildmose. Det var en meget stemningsfuld morgen med mindre flokke af Traner flyvende rundt, varslende Stylteløberne og Kongeørne over Høstemark Skov.

Stylteløber, han, 5.6.2013, Lille Vildmose. Hannen lægger an til landing i forbindelse med mageskifte ved reden som hunnen lige akkurat har forladt og som er etableret ved vandet nederst til venstre i billedet.


Ikke langt fra et transekt i Østerskov i Tofte Skov sås denne Lille Fluesnapper, der sang med en afvigende og meget Løvsanger-agtig sang.

Måne-Vandnymfe, 6.6.2013, Tofte Mose.

Hue-Vandnymfe afviser tilnærmelser fra flyvende Hestesko-Vandnymfe, 6.6.2013, Tofte Mose.

Hue-Vandnymfe, 6.6.2013, Tofte Mose. Arten er kun kendt fra et enkelt fund i Holmegårds Mose, store og mangeårige bestande både i Han Vejle i Nordjylland og Bastemose på Bornholm. Dertil fandt jeg arten for første gang i Tofte Mose i 2010 og året efter blev den fundet andre steder i Lille Vildmose. På dagens transekter i Tofte Mose blev arten fundet mange steder, hvorfor man må regne arten, der i mange år har været overset i Lille Vildmose.

Nældesommerfugl, 6.6.2013, Tofte Skov.

Nordisk Kærguldsmed, 6.6.2013, Tofte Mose.

Nordisk Kærguldsmed, 6.6.2013, Tofte Mose.

Vendehals, 6.6.2013, Tofte Mose. Fuglen sang ivrigt og virkede meget territorial, hvorfor det nok drejer sig om en lokal ynglefugl.

Vendehals, 6.6.2013, Tofte Mose.

mandag den 10. juni 2013

Særligt melodisk Kærsanger ved Veggerslev



Fik en opringning fra Carsten Olsen lørdag middag den 8. juni 2913, hvor han kunne viderebringe, at Anders Rasmussen fra Grenå havde fundet en Buskrørsanger og en Flodsanger mindre end 500 meter fra hinanden under en omgang natlyt fra cykel.

Kl. 22.15 samme aften stod Carsten og jeg klar ved busken, men i løbet af en time hørtes ikke andet end Kærsangere og Græshoppesangere, hvorfor vi i stedet besøgte Flodsangeren, der til gengæld var i fuld gang. Den sang så kraftigt, at der skabtes resonans i skovlysningen, hvorfor der til tider lød som om der sad en Flodsangere i hvert sit hjørne af lysningen.

Vi var retur ved busken ved midnat, hvor der forsat ikke hørtes klare tone. Istedet for at vente tog jeg et par timer i det østlige Kolindsund for selv at prøve lykken. Det blev til en ordentlig omgang Kærsangere, Nattergale og flere Græshoppesangere inden jeg vendte tilbage til natsangeren ved busken. Klokken var blevet 02.25 og nu hørtes nogle klare lyde fra engen, hvor busken skulle sidde. I over en time kunne jeg stå få meter fra fuglen med mikrofonen monteret på stativ og optageren kørende, hvilket var meget stemningsfuldt i den mørke nat.

Jeg stod dog og blev lidt usikker i mørket, da den ind imellem fik lidt meget fart på sangen selv om den havde mange gentagelser. Desuden havde den ikke de rigtig melankolske "tri-li-ly" tonerækker som de to Buskrørsangere jeg selv havde fundet i 2008 havde. Var det blot en natsyngende Kærsanger eller var den virkelig god nok?

Egentlig hældte jeg mest til, at det var en Kærsanger, men usikkerheden gjorde, at jeg besluttede, at bruge en pandelygte i et forsøg på at se fuglen. Fik derfor lygten monteret foran på kameraets objektiv og heldigvis sad fuglen fri fremme, hvorfor jeg blot kunne lyse på den imens den sang videre og derved oven i købet taget nogle billeder uden blitz ved ISO 3200. I nogle vinkler så hånden tilpas kort ud, men i andre var den jo lidt lang. Velvidende, at Buskrørsanger kan variere lidt i primærprojektionen, var jeg fortsat ikke helt sikker på om det egentlig blot var en Kærsanger.

Af gode grunde kunne jeg ikke se om den havde lidt lys iris, men fik dog indtryk af at benene sammen med kløerne var relativt mørke, hvilket var meget godt, men ikke udslagsgivende. Den havde klare toner i sangen, ret langsomt sangtempo, der dog indimellem fik lidt hastighed. Jeg var klart farvet af meldingen om at der havde siddet en Buskrørsanger morgenen forinden. Kunne det være en hybrid eller var jeg blot for træt. Jeg vurderede, at det måtte være det sidste, hvorfor jeg forlod fuglen og brugte et par timer mere i det vestlige Kolindsund inden jeg gik i seng.

Nu har jeg fået tid til at kigge mere grundigt på billederne og det er en Kærsanger jeg har optaget og fotograferet. Det er jo nok det indtryk man hurtigt får, når man ikke lige har lyttet sig døv og blind som jeg gjorde. Men kigger man samtidig på yderfanen af de længste svingfjer, ses det tydeligt, at der kun er en relativt kort indskæring på P3 som hos en Kærsanger og den er således ikke lang som hos Buskrørsanger samtidig med der helt mangler indskæring på P4 som Buskrørsanger også har.