søndag den 25. maj 2014

Min 3. Lille Skrigeørn på Djursland på tre år

Efter et par meget stille timer ved Gjerrild indså jeg, at vinden var langt kraftigere end DMI havde lovet og samtidig forbavsende kold. Ved ankomst havde jeg tænkt, at det var en fin retning og styrke til en Islom som jeg havde se en enkelt af hver af de foregående to weekender. Så kom der en melding fra HHN og TWJ om en returtrækkende Sort Glente ved Sæby, hvorefter en snigende fornemmelse begyndte at tage form.

Der var ingen bevægelser over havet og kun ganske få småfugle i luften, men tre syngende Kærsangere og en syngende Karmindompap afslørede dog, at der havde været tiltræk om natten. Herefter ringede RSN for at høre om jeg stod klar ved Ebeltoft og sammen gennemgik vi hurtigt listen af arter, der kunne tænkes at ryge retur i den kraftige vestenvind. Jeg fik afsluttet samtalen, pakket sammen og kl. 08.30 stod jeg klar på Skelhøje i Ebeltoft. Der rastede en del Mursejlere over byen, men først kl. 10 begyndte rovfuglene, at komme retur med først tre Rød Glenter og nogle Musvåger. Jeg indså hurtigt, at trækket gik øst for mig, så i stedet for at blive og kun se fuglene i modlys, pakkede jeg endnu en gang sammen og flyttede ud på en tilfældig mark længere mod øst.

På vej i bilen til det nye sted kom den første Sorte Glente kl. 10.59 glidende lige ind over mod syd. Efter jeg havde pakket ud endnu engang, ringede RSN nu for at fortælle om den flotte Høgeugle, han tidligere på dagen var kørt forbi, men lidt inde i samtale blev jeg desværre nød til at lægge på, da en lyshovedet rovfugl med hængevinger pludselig kl. 11.24 kom glidende nord fra. Kort efter slog den med vingerne og så var bestemmelsen på plads og jeg kunne blot stille og roligt finde kameraet frem og vente på at den kom længere mod syd. Heldigvis gik den forbi i medlys og sås rigtig fint og det hele var meget roligt og behageligt.

Det var uofficielt min tredje Lille Skrigeørn på Djursland, hvor den første ligeledes kom retur over Ebeltoft i 2012, mens den anden lavede trækforsøg ved Gjerrild i 2013. Desværre sås den sidste for dårligt og blev derfor af gode grunde forkastet af SU, men det var en klar Lille Skrigeørn alene ud fra JIZZ, størrelse og flugten.

Herefter ringede jeg til RSN for at beklage, at jeg sådan havde lagt på midt i en samtale, og mens vi snakkede videre kunne jeg dokumentere dagens anden Sorte Glente, der gik retur kl. 11.39. Den Lille Skrigeørn var nu nået ned til færgehavnen og havde blot vendt hovedet op mod vinden. Den begyndte så så småt at gå aktivt mod nordvest mod Ahl Hage, hvorfor jeg ringede til DD på Molslab, da jeg var klar over, at der var fuld gang i BioBlitz og ørnen vist var på vej lige over til deres artsliste. Skrigeørnen krydsede Ebeltoft Vig og ramte Mols Bjerge syd for Molslaboratoriet, hvor den blev vel modtaget under stor jubel.

Kl. 12.29 trak 3 Hvide Store retur i samme spor. Alle dagens fugle tog den samme rute via Ahl Hage og selvom det ikke var de store antal, så var det super fedt. Af andre arter sås 3 Hvepsevåger gående mod nord, 20 Musvåger på retur og en rastende Lærkefalk.


Den 3K Lille Skrigeørn trak retur kl. 11.24, hvor den hurtigt gik forbi obsposten, men da den nåede ned til kysten ved færgehavnen stoppede den op og dreje hovedet op mod vinden og hang sådan i mange minutter inden den stille og roligt tog højde og gled videre mod nordvest til Ahl Hage, hvorfra den krydsede over til Mols Bjerg på en vestgående kurs.
Dagens første Sorte Glente trak målrettet retur kl. 10.59.
Dagens første Sorte Glente.
Kl. 11.39 kom dagens anden Sorte Glente, der var noget mere flosset i svingfjerene end den foregående. 
Dagens anden Sorte Glente.
Tre Hvide Storke fløj retur kl. 12.29. De trak også ud mod syvvest fra Ahl Have i retning mod Helgenbæs og Mols Bjerge.
Der var ikke ret meget nordtræk, hvor tre Hvepsevåger var eneste fugle, der havde travlt, mens nogle Tårnfalke og en Lærkefalk vel mest rastede i området.

1 kommentar:

Morten Jenrich Hansen sagde ...

Hej Kent

Fremragende video-sekvens giver godt indtryk af det helt rigtige Lille Skrigeørn jizz.

Lav gerne et tilsvarende arbejde på den Steppeørn, der kommer over dig imorgen :-)

Bedste hilsner
Morten