onsdag den 7. oktober 2009

Sabinemåge, 1k, 7.10.2009, Studstrup, Kalø Vig

Efter gårsdagens vilde havfugleforekomster i Århus Bugt håbede jeg på lidt fugle ville kompensere, men der var dog meget stille over havet, første time gav en Lomvie, blandede måger og Splitterner foruden der var kommet lidt dykænder ind med Sortand og Ederfugl.

Snakkede med RDN i mobil om de gode fugle de sidste dage i landet, snakkede om en Kuhlskonto vi snart skal nulstilles i Kattegatbanken, og snakkede om en Sabinemåge trækkende syd ved Nordmandshage samme morgen. Mens vi snakkede fik jeg øje på en terneagtig småmåge i østsiden af bugten (målt på luftfoto til godt 3 km væk), jeg afbrød samtalen idet jeg til trods for afstanden fornemmede en karakteristik trefarvet overside i kombination med terneagtig huggende flugt.

Over de næste minutter fulgte jeg fuglen lidt ind i bugten med en mørk skov som baggrund, hvorved opfattelsen trods afstanden var ret detaljeret. Ung Ride kunne udelukkes på de smalle spidse vinger, flugten og noget mørkt ud over issen, jeg meldte fundet ud på dofcall og mistede fuglen idet den svingede mod sv og enten trak ned i bugten eller smed sig på vandet, den store afstand gjorde det svært at følge fuglen lavt over vandet.

Jeg ringede den ud og meldte den som sandsynligt på vej ned i bugten om end jeg selv blev stående ved Kalø Lystbådehavn syd for Studstrupværket i håb om at den kunne genfindes. Pludselig var den igen synlig to gange i korte intervaller ud for havnen omtrent 1½ km ude i bugten, her kunne bestemmelsen igen verificeres mere detaljeret.

I dårlig stil forlod jeg lokaliteten uden at overdrage den til de andre (skulle hente Dina i SFO og videre til springgym med hende). Heldigvis fik de tålmodige (i hvert fald RDN RSN SSL SRW Tau Rasmussen) fornuftige obs af fuglen, idet den efterhånden komme længere mod vest ind mod kysten.

Det var en klassisk 1k Sabinemåge med trefarvet overside bestående af hvid bagvinge kilende frem mod vingekno, sort forhånd og brunlig overarm og ryg, hvor den brunlige farve fortsatte ud over issen og ned over nakke sider. Der var et sort endebånd på halen, der kunne erkendes lysere halsbånd igennem den brunlige baghalsen, og fuglen var tydeligvis mindre og slankere end Ride, den fløj med huggende (”hovering”) flugt og den musede over vandet for at tage føde fra overfalden.

RSN fik nogle billeder som vi forbåbentlig snart kan se på Århusbirder. Det er blot mit 2. fund i Østjylland med det første 12.10.2004 1k trk. Kysing Næs. Desværre havde RSN og SSL ikke set arten i Østjylland, hvorfor det kan betragtes som et gedigent selvmål i amtsartskonkurrencen… fuck

3 kommentarer:

RDN sagde ...

Ja, det var skidt, Kent! Hentede ellers de to andre i går med svalen. Nu er de foran igen;-((((.... Dumme Kent

RSN sagde ...

Et dogmebillede af fuglen kan ses i denne tråd på Århusbirder:
http://aarhusbirder.blogspot.com/2009/10/havfugle-bonanza-3.html

Tak Kent!

SSL sagde ...

God timing Kent ;)