mandag den 3. maj 2010

Løgfrø på Djursland

Løgfrøen på billederne her er fotograferet om nattet inde midt på Djursland den 26. april 2010 i et vandhul med mindst otte kvækkende hanner.

Løgfrøen er flere steder kendt som kartoffeltrolden. Når man gravede kartofler i gamle dage kunne en af de opgravede kartofler pludselig begynde at kravle af sted. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være en lille frø der havde ligget nedgravet om dagen ved siden af kartoflerne.

Når den kvækker, lyder det som 2–3 hurtige smæld med tungen. Men lyden er meget svag, fordi den ikke har nogen kvækkepose til at forstærke den med. Lyden kan kun høres op til 10 meter væk.


Optagelsen her af flere Løgfrøer, som kvækker under vandet, blev lavet samme aften som den fotograferede sås. Formentlig mindst otte forskellige hanner hørtes fra midt ude i søen.

Løgfrøen findes spredt i Danmark, men nu kun i små bestande. Det er nok den art af padder, der er gået mest tilbage. I Himmerland er den gået stærkt tilbage, og på Sjælland og Lolland findes nu kun små bestande. Arten kendes ikke med sikkerhed fra Bornholm, og den er formentlig uddød fra Mors, Møn og Falster. De største bestande findes nu i den vestlige del af Sønderjylland, på Djursland og omkring Viborg og derudover er den især at finde i Nordøstsjælland.

Der er siden 1987 blevet renset vandhuller op, fjernet fisk, stoppet andehold og gravet nye vandhuller i områder med løgfrøer i Midtjylland, på Djursland, i Hornsherred og i Nordsjælland. Det har flere steder stoppet tilbagegangen. Men løgfrøen er dårlig til at flytte til nye vandhuller i forhold til andre frøer.

På undersiden af bagfoden ses en karakteristisk "graveskovl" som Løgfrøen benytter til at grave med, når de med vrikkende bevægelser "bakker" ned i jorden.

1 kommentar:

Morten DD sagde ...

Hvor er de bare fine! Det var da helt vildt. :-)