mandag den 4. oktober 2010

Stor Stormsvale, 2.10.2010, Århus Nordhavn

Det blæste hård vind fra sydøst for tredje dag, hvorfor jeg besluttede at give Århus Bugt endnu et forsøg. I sidste weekend sejlede jeg sammen med en ven bugten tynd med en stor motorbåd for at finde rastende havfugle, med vi fandt kun en Lomvie helt tæt på. Vi havde aftalt at chumme havfugle i Hjelm Dyb her i weekenden og fiske lidt samtidig. Men som sagt blev vinden hård, så båden blev i havn. Jeg satte mig ved Gallohaven, men da vinden var vinkelret på kysten var det svært at finde læ ved bådehuset. Der var en del Lomvier ud og ind af bugten, men ellers intet. Pludselig kom en vadefugl mod syd ret tæt på kysten, kunne ses uden håndkikkert, fulgte den i skopet og kunne se at det var en Thorhane. To gange lagde den an til at stoppe og lavede til sidste en hel pirouette uden dog desværre at ramme vandet. Den forsatte mod syd, men da den var tæt på kysten ville den helt sikkert komme tæt forbi den Permanente Badeanstalt og Nordhavnen. Der var læ for vinden langs med den nordligste mole, så jeg formodede den ville raste der. Hurtigt i bilen og ned til havnen. Jeg genfandt den dog ikke, og satte mig i stedet i beskyttelse ved bygningerne på Nordhavnen og genoptog havobsen.

Stephan Skaarup Lund kom også derned og mens vi snakkede opdagede jeg hen over hans skulder en stormsvale kl. 11.19, greb kameraet og råbte højt. Stephan sad med ryggen til og troede jeg havde genfundet Thorsen og blev glad, men da han så en sort fugl over vandet blev han skuffet. Det betød nemlig at jeg på en dag havde set to nye arter i Østjylland og han havde tidligere set en Stor Stormsvale. Den passerede stille og roligt forbi molen på under 30 meters afstand og efter mindre end 2 minutter og godt 100 billeder så den ud til at forlade bugten. Men kl. 12.03 gentog forløbet sig, hvor stormsvalen for anden gang trak forbi mod øst. Den kunne følges et langt stykke mod øst, men til sidst drejede den om og trak åbenbart for tredje gang ind i bugten. Vi kunne følge den ret langt mod nord og overraskelsen var derfor stor, da forløbet allerede kl. 12.22 kørte på repeat for tredje gang. Endnu engang kunne vi følge den langt mod øst og jeg kunne se den forsvinde i bølgerne samtidig med Henrik Læssøe bil nærmede sig. Stedet blev mandsopdækket resten af dage og frem til middag dagen efter. Men ingen yderligere observationer.

På stedet kiggede vi billeder og vurderede ud fra billedet på kameraets display, at tredje gang manglede fuglen et hak i vingen. RoC mailede: ”flot med een stormsvale i dag, men hele obs. er ødelagt af, at du bestemmer den samme fugl til 2 eks, fordi den er våd venstre hånd, så hakket kommet og går”. Det kan han delvist have ret i og nu hvor jeg har set billederne på stor skærm er jeg overbevist om at det drejer sig om tre observationer af samme fugl, da andre små dragtdetaljer synes at understøtte ”en fugl”-teorien.

Havobs i Østjylland er altid knald eller fald. Man kan sidde en hel dag uden at se nogle havfugle overhovedet, så kan man side en dag som i lørdags, se 2 suler, 1 alm. kjove, 20 dværgmåger, 1 rødlom, 1 sortlom, lidt terne og så lige en stor stormsvale. Der sker aldrig meget, men man kan være heldig at se lidt havfugle og i så fald ses de typisk rigtig godt.De fire billeder og videoen herover er fra dens første rundfart, de næste fire billeder herunder er fra dens anden rundfart, mens de sidste to er fra den tredje og sidste gang. Vi kender ingen ordsprog, hvor 4. gang indgår til stor ærgelse for en del andre lokalpatrioter.

Tredje og sidste runde forbi vores obspost


1 kommentar:

Morten DD sagde ...

Det er en forfærdelig fin fugl. Måske når jeg lige forbi i morgen formiddag. Vinden lægger sig desværre lidt, men en dværgmås er måske stadig mulig.