søndag den 18. september 2011

Havobs fra Århus Nordhavn

Mandag og tirsdag var vinden hård fra sydvest, onsdag vest, torsdag i nordvest, mens fredag nærmest var vindstille. Det var derfor spændende om de havfugle, der uundgåeligt var blevet blæst ind i Kattegat i ugens løb stadig var i den sydlige sektion lørdag den 17. september 2011 eller om de allerede var fløjet ud i Nordsøen igen. Vinden blæste fra morgenstunden med tiltagende styrke fra sydøst, hvilket er den optimale retning oven på en forudgående hård vestenvindsperiode. Rasmus Due Nielsen, Stephan Skaarup Lund og jeg sad klar fra solopgang og kunne i løbet af formiddagen frem til godt middag notere 12 Rødstrubede Lommer, 12 Mallemukker, Stor Stormsvale, 13 Suler, 506 Sortænder, 4 Almindelige Kjover og 3 Små Kjover. Alle fuglene trak mod nordvest ind i bugten og med undtagelse af lommer, ænder, kjover, stormsvale sås de alle trække retur ud af bugten igen. Kort efter jeg forlod stedet trak en Sodfarvet Skråpe i øvrigt.

De tre småkjover kom sammen i flok og trak ind i bugten, hvor de gradvis tog højde for til sidst at fortsætte mod sydvest ind over Risskov og Århus, hvilket flere gange tidligere et set med kjover. Der var tale om små kjover med lette og hurtige vingeslag og med hoppende terneagtig flugt. De havde klassisk Lille kjove jizz med smalle vinger, fremskudt bryst, nærmest ingen bug og relativt lang hale, hvilket delvist fremgår af de dogmeagtige videosekvenser taget igennem teleskopet imens de tog højde ind over skoven.

Vi sendte DOF Call med de små kjover og stormsvalen, hvilket fik flere til at lægge vejen forbi, så vi nærmest var rekord mange på havobs med Stine Aastrup, Anni og Peter Nielsen og Christian A. Jensen. Hyggeligt og vi har jo lov at håbe, der i fremtiden kommer lidt mere fokus på havfuglepotentialet i Århus Bugt, så der bliver fundet en rastene Kuhls Skråpe.En af Mallemukkerne fremstod tydeligt lysere end normalt angivet for arten med antydning af hvidlige ovaler på overvingerne. Afstanden gjorde det dog svært at afgøre om årsagen var en pigmentfejl, atypisk fældning eller om der rent faktisk var tale om en Southern Fulmar. Den var iøvrigt ved at blive ædt af havmågerne.Ingen kommentarer: