torsdag den 24. april 2014

Må man feltobse en Kærsanger om efteråret?

Ses fuglen godt, så er svaret: JA!

Fandt lige nogle billeder jeg havde taget af en Kærsanger den 1. september 2013 ved Fornæs. Da feltbestemmelse af Rørsanger og Kærsanger kan vore udfordrende fik jeg lyst til at poste dem sammen med nogle kommentarer, der kombineret med et digitalt kamera kan være med til at sikre en feltbestemmelse.

Der er naturligvis flere karakterer end de omtalte, men på billedet er det værd at bemærke, at indskæringen på p3 falder et stykke længere ude i hånden end, hvor armsvingfjerene i den lukkede vinge danner bagkant. Hos Rørsanger falder indskæringen på niveau med armsvingfjeren og det er således en karakter, der kan ses med håndkikkert forudsat at fuglen ses direkte fra siden. Desuden fremstår benene ret gule, hvor Rørsanger gerne har mørkere grå hornfarvede tarser. Kløerne hos Kærsangeren er kortere og mindre krumme end hos Rørsanger og fremstår også gerne lysere end hos Rørsanger. Men særligt farven kan være rigtig svær at bedømme selv ud fra billeder, hvorfor det er værd at fokusere mere på formen og tykkelsen. Næbbet fremstår kraftigere og gerne kortere end hos Rørsanger. Desuden havde den aktuelle fugl en distinkt olivenfarvet overside og manglede således den rødbrune overgump, som typisk ses hos Rørsanger. Den lange håndsvingfjers-projektion med ni synlige spidser bag den længste tertiær var også markant.

Rolf Christense fra Skagen har tilføjet, at Kærsanger om efteråret kalder som Gærdesanger, og at billederne viser det bedste kendetegn i form af lyse spidser på håndsvingfjer, hvilket er tydeligt i den lukkede vinge. Desuden har Kærsanger bredere og mere lige afskårne hånd- og armsvingfjer end Rørsanger, hvorved det yderste af fjerene fremstår mere firkantede end hos Rørsanger. I øvrigt er ung Kærsanger om efteråret mere gylden gullig brun, hvor Rørsanger er mere mere brun med rødbrun overgump.


Ingen kommentarer: