tirsdag den 20. maj 2014

Sibirisk Gærdesanger (Sylvia [curruca] blythi) ?

Bestemmelsen er usikker, men fuglen er på mange måder ret distinkt. Mere tekst om fundet kommer senere, men her er et udvalg af billeder og nogle lydoptagelser. Folk kan selv bedømme den om det er en afvigende curruca eller om det rent faktisk kan være noget en Sibirisk Gærdesanger (Sylvia [curruca] blythi). Fuglen sidder på her på Friland i Feldballe, hvor jeg bor og er blevet set første gang igår på den sædvanlige morgentur med hunden.

Læs evt. om 'Central Asian' Gærdesanger-komplekset her.


Til sammenligning er der følgende optagelser fra Xeno Canto:

Magnus Hellström, XC164856, Baikalsøen og Magnus Hellström, XC164855, Baikalsøen

og fra Avian Vocalizations Center (AVoCet):

Recording AV#9653, Molgoliet.

Magnus Hellström har i øvrigt skrevet: "Hej Kent! Jag tycker att din fågel låter spännande och påminner mycket om de sibiriska fåglarna i sången. Jag själv har inte hört den sångtypen här i Europa, och jag har heller inte hört att någon annan har gjort det. Samtidigt är ju ärtsångarna mycket variabla, och jag själv kan för lite om detta för att våga säga något säkert. DNA låter som en bra (och lärorik) väg framåt!".

Det er blevet fremhævet, at den indimellem synger med en sang, hvor den lyder som en vestlig curruca. Men det høres også hos blythi som eksempelvis på den her fra Kazakhstan. Det er naturligvis mest sangen, der er påfaldende, men dragtmæssigt er den også ret afvigende. Bemærk således den relativt korte hånd, den meget brune overside, hvor det brune går op i nakke og ind i bagissen, hvorved isse og ryg ikke er meget forskellig i farven. Desuden er der den ret umarkerede ansigtsmaske og en beige underside med distinkt afsat hvid strube foruden brunt på bagflanken, brun hale, der ikke er i kontrast til oversiden foruden meget hvidt i de yderste halfjer… DNA har vist, at blythi nok overvintre ret regelmæssigt i Nordvesteuropa, hvorfor et forårs-fund er forventeligt. Desuden er der flere forårsclaim i UK i år.

Ingen kommentarer: