tirsdag den 3. april 2012

Nordatlantisk ”borealis” Ederfugl er sofakryds til de fremsynede

Søndag den 1. april 2012 fandt Jeppe Bundgaard, Peter Bundgaard, Henrik Læssøe og jeg en adult han Ederfugl med karakterer svarende til Somateria mollissima borealis fra de arktiske områder i Nordatlanten. Det er formentlig først gang formen dokumenteres i Danmark og i hvert fald første gang den kan twitches.

For dem der går op i sofakrydser er det værd at påpege, at DNA studier antyder, at Ederfugl måske vil blive udskilt i fire arter: S. v-nigrum (Pacific Eider), S. borealis (Northern Eider), S. dresseri (Canada /Amarican Eider) og S. mollissima (European Eider). "Northern" Ederfugl er langt den mest sandsynlige af de tre trækgæster og synes at forekomme årligt ud af de nordlige kyster i Storbritannien og Irland, hvorfor det er muligt og endog meget sandsynligt, at fugle har været overset i Danmark tidligere.



Afgørende for bestemmelsen af en adult han borealis i forhold til mollissima er:

• Tilstedeværelse af små hvide ”skulderblad sejl” på ryggen
• Næbbets påfaldende gule farve med et svagt orange skær særligt på ”frontallapper”
• Benene har samme farve som inderst på overnæb
• Næbbets strukturelle afvigelser med smallere og mere ”hængende” yderst halvdel
• Mere tilspidset område med hvide fjer på siden af næbbet
• Smallere og mere tilspidsende stribe med sorte fjer under de sennepsfarvede ”frontallapper”
• Sort hætte har ofte mere lige underkant under øjet
• Mere firkantet hovedform særligt med stejlere pande
• Mere kraftigt laksefarvet bryst

Hos borealis ses en glidende overgang i næbbets farve og frontallappernes form fra øst til vest, hvor fugle i øst (Svalbard og nogle i Island) har oliven-grå næb foruden tilspidsede frontallapper, mens fugle i det vestlige Grønland og nordøst Canada) har mere orange skær i de gule sennepsfarvede næb og bredere frontallapper med mere rund afslutning op mod panden. Farven på ben og fødder følgerne gerne næbbets dominerende farve, hvor fugle med kedelige olivenfarvede næb har kedelige olivenfarvede ben, mens fugle med de lyseste gule eller gulorange næb har de kraftigst gulfarvede ben og fødder.



Den er således ganske let at genkende borealis særligt pga. de små 'skulderblad sejl' og de lyse gule og svagt orange toner på næbbet. Men hvorvidt de hvide sejl er synlige afhænger af fuglens adfærd. I søndags var sejlene lagt ned under fouragering og når den svømmede op mod bølgerne, mens de pludselig blev rejst, når fuglen indtog en mere afslappet positur.

Indtil videre ser det ud til, at kun trækgæster til Vesteuropa fra længere mod nord og vest har tydelige hvide sejl, og sådanne små hvide ”skulderblad sejl” på ryggen anses i øjeblikket for at være en garanti for Arktisk eller Nearctic oprindelse. Fuglens farve på næbbet og formen af frontallapperne indsnævrer det til en oprindelse formentlig fra nordvest Atlanten.

1 kommentar:

RDN sagde ...

Kære Kent
Jeg har nu lagt nogle billeder fra Grønland online http://aarhusbirder.blogspot.com/2012/04/greenlandic-northern-eiders.html
Mvh
RDN