søndag den 17. oktober 2021

Sen Gul Vipstjert på Grenå Havn

Søndag den 17. oktober 2021 fandt Jonas Dencker Damborg Kjærgaard en 1K gule vipstjert på Grenå Havn. Mistanken faldt på østlig gul vipstjert, men en analyse af dens kald synes ikke at understøtte det.



Jonas Dencker Damborg Kjærgaard skriver om dagens fugl:

"Kiggede på måger på grenåhavn i området mellem Kattegatcenteret og StenaLine da en gul vipstjert flyver hen over hoved på mig. Den gav to kald som jeg ikke opfattede klassisk gul vip, men lidt mere "råt" / "skarpt" - og ikke "blødt" som jeg oftest oplever gul vipstjert. Havde desværre ikke lydoptageren kørende så blev ikke klogere i de sekunder. Fuglen var fløjet i retning af Kattegatcenteret men kunne ikke ses. Jeg kørte derfor videre på vej hjem, men da jeg kom tættere på Kattegatcenteret kunne jeg se en hvipstjert på taget. Det var den gule. Jeg tog nogle billeder af fuglen, hvorefter den gik væk fra kanten af taget således den ikke kunne ses, men formentlig stadig gik på taget. Fik adviseret diverse østjyder og ESB, KO, MST, RDN og SSL meddelte at de ville kigge forbi. Kort efter fløj fuglen igen over mig i retning nord mens den gav et par kald. Min oplevelse af kaldene var meget som før - sådan lidt off - men alligvel svært for mig at blive klog på. Det lignede at fuglen gik ned ved StenaLine, men sås ikke. Afventede ankomst af MST, ESB og KO, hvorefter vi eftersøgte fuglen. Emil genfandt fuglen sammen med et par hvide vipstjerter på tilkørselsrampen ved StenaLine. - her hørte han også et kald - og fik muligvis lyd? På rampen sås fuglen fint. Herfra er de bedste billeder og video. Fuglen fløj ned fra rampen. Det lignede at den blot fløj lige ned under på jorden. I denne forbindelse gav den et kald som i hvert fald KO fik optaget. Herefter blev fuglen ikke genfundet - selvom højst sandsynlig var i samme område."



Selvom der er meget baggrundsstøj og optagelsen af selve kaldet er meget svag, så efterlader den et indtryk af en let rullende kald, hvilket umiddelbart er positivt for østlig gul vipstjert. Det bliver spændende om nye optagelser gerne med serier af kald understøtter dette og dermed bekræfter bestemmelsen.



Ingen kommentarer: