mandag den 4. april 2011

Sortrygget Hvid Vipstjert, 3k+ hun, 2.4.2011, Dråby Strand

Fuglen er en 2k+ pga. to generationer af store dækfjer, hvor de yderste er 2. generations fjer med slidte smalle lyse kanter, mens de inderste er helt friske 3. generations fjer med brede hvide kanter. For at fuglen med sikkerhed kan siges at være en 2k skal tre generationer af store dækfjer kunne erkendes i form af de yderste, som er blegede og slidte juvenile fjer, de centrale som er 2. generations fjer med hvide lyse kanter og mindre slid, samt de inderste, der er helt friske 3. generations fjer med endnu bredere hvide kanter. Eksempler på fugle med tre generationer store dækfjer ses her og her.

Det at svingfjer fremstår ret friske sammenlignet med den her taler rent faktisk for at fuglen kan aldersbestemmes mere præcist til en 3k+.

For diskussion af variationen indenfor yarellii versus alba kan der henvises til billeder her og her .

Den aktuelle fugl fra Dråby Strand bestemmes til yarellii, men alt efter temperament kan den for så vidt ligeså godt bestemmes til en hybrid mellem yarellii og alba, da det er meget svært at trække en grænse for dragtkarakterernes variation. Det sorte på overgumpen nåede ikke vældig langt op mod ryggen som det lidt fremgår af et af billederne, hvorfor en hybrid måske ikke 100 % kan udelukkes. En ren alba er det dog ikke...

4 kommentarer:

Unknown sagde ...

3 generationer store dækfjer, det må vist være ny verdensrekord?

mvh rune

Kent Olsen sagde ...

Du har nok ikke ringmærket så mange Hvide Vipstjerter!

Prøv at se billedet her.

Hvis du i øvrigt er i tvivl om variationen hos 2k yarellii om foråret, prøv at kig under Bestämning fra Skånes Regionala Rapportkommitté (Rrk Skåne).

JanJ sagde ...

Hi Kent.

Kan det möjligen vara en äldre fågel Kent. Tycker inte jag ser tre generationer st täckare på bilderna, dvs slitna bruna, utan ljusa kanter eller spetsar utan mer brungrå ej så slitna - ses på den näst sista bilden. Dessutom ser hp gråsvarta ut med distinkta ljusa kanter.Kontrasten mellan rel fräscha gråaktiga två övre tertialer med svartare nedersta ger indikation äldre fågel.
Om det nu förhåller sig på detta sättet (och inte en 2k fågel som ruggat intesivt), skulle man kanske kunna tänka sig en yarrellii hona (?). Hutr långt upp sträckte sig det svarta på övergumpen?

Hilsen

JanJ

Kent Olsen sagde ...

Hej Jan

Tak for din kommentar. Har kigget grundigere på billederne og du har ret mht. de store dækfjer. Der er to generationer på den aktuelle fugl og svingfjer er som du siger ret mørke og fremstår ikke slidte og brune som på den her.

Det sorte på overgumpen nåede ikke vældig langt op mod ryggen som det lidt fremgår af et af billederne, hvorfor en hybrid måske ikke 100 % kan udelukkes.

Kent